Getty images
Neem een willekeurige groep ambitieuze (management)trainees: allemaal analytisch slim en qua persoonlijkheid uit het juiste hout gesneden. Dat wil dan zo ongeveer zeggen: sociaal en contactueel vaardig, emotioneel evenwichtig, samenwerkingsgericht, in staat zowel gestructureerd als flexibel te handelen en met een open, omgevingsbewuste blik. Net afgestudeerd staan ze te popelen om hun loopbaan aan te vangen, hun kwaliteiten te ontplooien en tot wasdom te brengen. Maar wat maakt nou eigenlijk dat de ene trainee de weg naar succes makkelijker vindt en -vanuit maatschappelijk perspectief- succesvoller wordt dan de ander?
Meer dan kwaliteit
Er blijkt meer dan een passende cognitieve en persoonlijkheidsaanleg voor nodig te zijn om uiteindelijk een gericht doel te bereiken of succesvol te zijn. Het gaat dan om iets wat maakt dat potentie ook tot uiting komt, dat ervoor zorgt dat iemand effectief is in het inzetten van zijn of haar kwaliteiten. Dit iets is eerder houding dan een eigenschap en noemen we zelfregie.
Zelfregie
Zelfregie gaat om het in brede zin alert zijn op en bewust zijn van jezelf. Bewust van je doelen en drijfveren, je gedachten, je emoties en je gedrag. Als je dit inzicht koppelt aan het vermogen om afgewogen keuzes te maken ten aanzien van wat je wel of niet zegt of doet, bepaal je actief je eigen koers. Je weet op basis van je eigen plan, je gedachten, lichamelijke signalen of reacties uit je omgeving, wat je te doen staat. En daarmee zorg je dus goed voor jezelf, weet je de ladder van effectiviteit te beklimmen en is de kans groter dat je je doelen realiseert (mits het ook daadwerkelijk jouw doelen waren die je gesteld had).
Versterken van je zelfregisserend vermogen
- Focus: het begint bij het bewust zijn van je doelen: waar ga je voor, waar ben je bereid energie in te steken?
- Bewust zijn van gedachten: welke gedachten komen (regelmatig) bij je op, door welke minder of meer realistische ideeen word je gestuurd? Naast geregeld afstand nemen en reflecteren kan ook meditatie hierin ondersteunen. Juist door stil te worden, dringen zich gedachten aan ons op die zo ook zichtbaar worden.
- Onderkennen van je emoties en lichamelijke signalen: wat voel je aan je lichaam? Waar zit bijvoorbeeld je ademhaling, heb je het warm of juist koud? En wat zegt dit je?
- Organiseer feedback om je blinde vlekken in de spotlights te zetten.
- Stuur bewust, maar waak voor overregisseren. Daarmee zou je die heerlijke flow weer missen.
- En last but not least: blijf trouw aan jezelf en maak keuzes in lijn met jouw ervaringen en behoeften!