zondag 25 november 2012

IQ+bewustzijn=wijsheid



                                                                                       Getty images

Voortbordurend op het verhaal van Steve Jobs, stel ik me de vraag wat de rol van intelligentie is in relatie tot succes. Het is onderzocht dat succes in werk voor een groot gedeelte bepaald wordt door cogntieve capaciteiten. Maar is dat wel echt zo?

Intelligentie
Gelukkig hebben we het allemaal: een ingewikkeld goedje van zo'n één tot anderhalve kilo dat beweging, gedrag, ademhaling, bloeddruk bestuurt en wat een bron is van emotie, geheugen en intelligentie. Onze hersenen dus. Maar liggen daarmee wijsheid en succes eigenlijk ook binnen ons bereik?
De psycholoog Raymond B. Cattell deelde intelligentie op  in fluïde intelligentie (dat wat gemeten wordt in de gebruikelijke cognitieve intelligentietests) en gekristalliseerde intelligentie, welke afhankelijk is van kennis en ervaring. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat naarmate je ouder wordt je gekristalliseerde  intelligentie toeneemt. Zonder dat je er iets noemenswaardigs voor hoeft te doen! Maar aan de andere kant: door cognitieve veroudering neemt je vermogen tot abstract denken en de snelheid van je denken juist af en wordt je fluïde intelligentie minder. Naast cognitief intelligent kan je tegenwoordig ook sociaal, muzikaal, sportief, spiritueel of existentieel intelligent zijn. Dat biedt wellicht kansen, maar maakt het ook wat verwarrend. 

Bewustzijn
Een uitstapje naar de achttiende eeuw, naar de visie van de Duitse filosoof Kant, levert mij meer helderheid op. Kant noemt de menselijke hersenen slechts een functie van het bewustzijn in plaats van de bron van ware kennis. Die loopt in zijn visie namelijk altijd via de zintuiglijke ervaring. Doorredenerend hierop is iemand die bovengemiddeld intelligent is, niet per definitie wijs of de bezitter van echte kennis. Toegang tot de zintuiglijke ervaring en een nieuwsgierige en open instelling zijn van een groter belang dan pure snapsnelheid.

Wijsheid
Wijsheid doet vanuit deze visie vrij vertaald, naast kennis en ervaring, een expliciet beroep op een bewuste houding. En op focus qua belangstelling en vermogens die gericht zijn op vooruitgang. Dan gaat het om verder kijken dan het niveau van het ego en op zoek gaan naar persoonlijke en universele waarheden. En dat heeft dus helemaal niks met welk type IQ of herseninhoud te maken! Natuurlijk helpt een portie verstand wel, maar daarmee alleen kom je er niet. Dat had Jobs dus goed voor ogen.

Met andere woorden: wil jij je eigen wijsheid en kans op succes stimuleren?
Groei dan met plezier in leeftijd, maak je niet druk over je IQ en/of afnemende denktempo, leef bewust geinteresseerd en sta vooral open voor de ervaring!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten