Blinde vlek
Soms lopen we tegen onszelf aan, loopt het niet zoals we zouden willen. En weten we dat we dat willen veranderen. Maar wat is dat "dat" eigenlijk? Wat zit ons in de weg? Zouden we bijvoorbeeld die Ander minder macht moeten geven bijvoorbeeld (zie blogpost van 18 september)? Of is het iets in de manier waarop we ons verhouden tot een situatie, in hoe we ons gedragen of in wat we wel of juist niet zeggen. Misschien willen we zelfs van een beperkende overtuiging af (denk aan "ik ben het niet waard om succesvol te zijn" of "anderen moeten me koste wat het kost sympathiek vinden"). Inzicht hierin krijgen is een waardevol, maar complex proces. We moeten ons namelijk bewust worden van één of meerdere blinde vlekken. En blinde vlekken zijn natuurlijk niet voor niks blinde vlekken...Hoe doen we dat dan, dat ons bewust worden van wat we niet kunnen zien?
Vragenlijst
Je zou bijvoorbeeld wat persoonlijkheidsvragenlijsten kunnen invullen (dank je, Lina ;0)). Op deze site, van mijn werkgever GITP, vind je onder testlab een aantal leuke testen, waarmee je onder andere je persoonlijkheid, communicatiestijl of managementstijl in kaart kan brengen. Natuurlijk zijn de resultaten van deze testen richtinggevend in plaats van dat ze de ultieme waarheid, voor zover deze al bestaat, aan het licht brengen. Wel kunnen de uitslagen een spiegel zijn en kunnen ze een aanknopingspunt bieden om (meer) op jezelf te reflecteren.
Feedback
Om licht te werpen op je blinde vlekken, kun je er vervolgens niet omheen om je omgeving te betrekken en feedback te vragen. En zul je jezelf vervolgens moeten uitdagen om écht open te staan voor wat je dan terugkrijgt! Feedback is echt niet altijd leuk, zo weet ik uit ervaring. Maar wel erg belangrijk om te komen tot verandering. Je kunt feedback, juist kritische, beter maar ter harte nemen in plaats van je ertegen te verzetten. Dat gaat je sowieso niks brengen. al kan de verleiding hiertoe groot zijn. Zo komt het mij vaak goed uit om gewoon lekker eigenwijs te blijven en mijn ogen te sluiten voor goedbedoelde feedback van -vooral- mijn partner. Tja, ik ben ook maar een mens. Maar toch...als ik echt in staat ben kritisch naar mezelf te kijken, haal ik het meeste rendement uit de feedback van de ander. Bij deze neem ik me dan ook voor de volgende keer minder eigenwijs te zijn...ECHT!
Doe je mee? Vraag je de volgende keer dat je feedback krijgt (of nog beter: vraagt!) eens af: "Wat zegt iemand eigenlijk over mij? Oh, kom ik zo over? Ben ik me hier bewust van? En wat vind ik hiervan als dat echt zo is? En wil ik hier eigenlijk ook echt iets mee?".
Doe je mee? Vraag je de volgende keer dat je feedback krijgt (of nog beter: vraagt!) eens af: "Wat zegt iemand eigenlijk over mij? Oh, kom ik zo over? Ben ik me hier bewust van? En wat vind ik hiervan als dat echt zo is? En wil ik hier eigenlijk ook echt iets mee?".
Realistische kans op succes
Succesvolle verandering in gedrag hangt namelijk nauw samen met écht willen en het voordeel zien van een ander gedragsrepertoire. Natuurlijk behoudt jij je het recht om feedback ter zijde te schuiven, zoals ik dus af en toe ook doe. Je kunt altijd beslissen dat je iets niet wil veranderen aan jezelf. Op sommige punten is dit trouwens zelfs beter. Jezelf "gewoon" accepteren in plaats van koste wat het kost groei door te maken kan in bepaalde situaties juist verstandig zijn. Want hoe realistisch is het bijvoorbeeld om van jezelf te verwachten dat je een kei wordt in netwerken, terwijl je schroom hebt om contact met anderen te maken? Of dat je jezelf ontwikkelt tot coachend leidinggevende terwijl je het niet in je zit om je in de ander te verplaatsen? Kortom: enig realisme is geboden.
Ben je voldoende realistisch in je wensen en heb je het gevoel dat er winst te behalen is voor je? Experimenteer dan eens met bovenstaande tips! Veel succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten