maandag 25 november 2013

Welk steentje draag jij bij?

                                                       I Stock foto

Afgelopen weekend was weer zo'n moment: zo'n moment waarop ik diep geraakt word en ineens dingen scherper zie. Die momenten kan ik niet afdwingen, ze ontstaan en verrassen me. En altijd ben ik weer helemaal happy als er eentje op mijn pad komt. Hoewel ik mijn verhaal graag met jullie wil delen, voelt het ook wel wat ongemakkelijk. Ik ga het namelijk hebben over verre van tastbare materie. Hoewel woorden daarin te kort schieten, waag ik toch een poging...

Wie ben jij eigenlijk echt? Letterlijk herboren worden.
Ik volgde een workshop als onderdeel van mijn healer-reader-coachopleiding waarin we tot de kern gingen van wie we als mens eigenlijk zijn. Los dus van ontstane patronen die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd, los van vermeende verwachtingen van de omgeving en los van alle plaatjes die we -om wat voor reden dan ook- op onszelf hebben geplakt. Kortom: los van het harnas wat we vaak in de loop der jaren hebben laten ontstaan. Persoonlijk zit mij dat harnas niet bepaald als gegoten, zo ontdekte ik een paar jaar terug. Wat mij ook bij mijn motivatie bracht om hier afscheid van te nemen. Hoewel ik hier al een tijdje op uiteenlopende wijzen mee bezig ben, voelde afgelopen weekend als een doorbraak. Naast de nodige en verschillende meditaties onderging ik zelfs een 'rebirthing"-ervaring. De rebirthing, het fysiek nabootsen van de geboorte, was nou niet direct iets waar ik naar uit keek. Tegelijkertijd begin ik door mijn proefcliëntschap bij een therapeut de waarde van lichaamsgericht langzaamaan te kennen. En dus worstelde ik me, zoals een tiental anderen, door een remake geboortekanaal, werd ik liefdevol welkom geheten door een instant vader en moeder en werd ik verbaasd door wat er aan emoties ontstond. En kon ik tot mijn grote vreugde stap voor stap ballast doorzien en toegang krijgen tot mijn innerlijk. 

Welk steentje draag jij bij?
Meer inzicht in wie ik ben, dat voelt als enorm waardevol. Want naarmate ik steeds meer contact heb kunnen krijgen met dat stuk in mezelf wat gewoon "is", hoe beter ik voel welk steentje ik aan de wereld heb bij te dragen. Dat voelt heerlijk. In mijn geval heeft dat steentje te maken met het begeleiden van anderen om door alle lagen heen steeds meer zichzelf te worden en te kunnen leven. Waarbij niet alleen cognitie, maar ook emoties, het fysieke lichaam en spiritualiteit een rol spelen. Hoewel ik spiritualiteit altijd een lastig begrip heb gevonden, kan ik er nu niet omheen. Wikipedia noemt als  strikte betekenis hiervan "het bewustzijn, dat de menselijke ziel of het menselijke innerlijk in relatie staat tot een hogere werkelijkheid". Daar geloof ik in, zeker na mijn mooie ervaring van afgelopen weekend. 

Wil jij ook meer zicht op jouw steen? Met alle plezier praat ik er vrijblijvend een keer met je over!


dinsdag 5 november 2013

Bezield leven: wat is dat en hoe doe je het?


"Bezield leven", die term kwam ik laatst een paar keer achter elkaar tegen...nogal pretentieus klonk dat voor mij. Toch wekte het mijn nieuwsgierigheid en ging ik op onderzoek. 

Wat is bezield leven?
Brené Brown geeft er de volgende uitleg aan: bezield leven betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek geven. Zo van: "wat ik vandaag ook doe, ik ben goed genoeg!". En: "klopt, ik ben niet perfect. Maar dan ben ik nog steeds óók moedig en ben ik het waard om liefde te ontvangen en erbij te horen". 

Hoe doe je dat?
Klinkt goed, maar hoe doe je dat eigenlijk: een bezield leven leiden? Brené Brown geeft in "De moed van imperfectie." als het ware een handleiding met verschillende wegwijzers die we kunnen volgen.

- Kies voor authenticiteit: laat je angst los voor wat anderen van je vinden.

- Heb meer compassie met jezelf: laat je perfectionisme achter je.
- Ontwikkel meer veerkracht: laat zelfverdoving en machteloosheid los.
- Cultiveer dankbaarheid en geluk: laat je gevoel voor schaarste los.
- Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven: laat je behoefte aan zekerheid los.
- Geef je creativiteit de ruimte: laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.
- Neem de tijd om te spelen en te rusten: laat productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.
- Breng kalmte en stilte in je leven: laat stress als leefstijl los.
- Streef naar zinvol werk: laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je "zou moeten" los.
- Lach, zing en dans: laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en "normaal" moet doen los.

Een hele opsomming, die -als jij een beetje in elkaar zit zoals ik-, ook zomaar weer een flink aantal vragen kan oproepen. Herken je dat? En ben je getriggerd door het principe van meer moed, compassie en verbondenheid in je leven? Dan is "De moed van imperfectie." een oprechte aanrader: een fijn leesbaar boek, helder geschreven, met praktische voorbeelden en vooral de nodige zelfrelativering en uitnodiging daartoe. 

Mijn experiment
Mij sprak vooral de laatste stelling aan: "lach, zing, dans en doe ook gewoon eens lekker niet normaal". Alleen thuis, gaat dit prima. De uitdaging die ik op me neem is om dit ook mee te nemen in mijn leven buitenshuis. Mocht je mij binnenkort tegenkomen, dan zou het zomaar kunnen dat ik middenin mijn experiment zit. Herinner je je dat dan alsjeblieft even voordat je je oordeel velt?
En potverdikkeme, daar komt ineens ook stelling één als nieuw aandachtspunt naar voren ("laat je angst los van wat anderen van je vinden"). 

Ik kan voorlopig nog wel even vooruit met Brené Brown!