donderdag 31 januari 2013

Honderd keer kwaliteit


                                                                                                  Getty images

Allemaal worden we wel eens geplaagd door onzekerheid, onterechte bescheidenheid of andere belemmerende factoren. Gewoon omdat je niet lekker in je vel zit, moe bent of te kampen hebt met tegenslag in welke vorm dan ook. Veel schieten we daar doorgaans niet mee op...

De beste versie van jezelf
Ik nodig je vandaag uit om alle schroom van je af te gooien en honderd (!) positieve, goede en leuke kanten van jezelf op te schrijven. Denk aan je persoonlijke eigenschappen, aan je sterke kanten en aan vaardigheden die je goed beheerst. Blijf je steken op -pakweg- de helft van wat jouw kwaliteitenlijstje zou mogen zijn: nodig dan eens een goede vriend, vriendin, collega of je partner uit om met je mee te denken. Wie weet op wat voor mooie feedback je nog wordt getrakteerd!

Zichtbaar
Zorg dat je deze lijst, eenmaal af, snel bij de hand hebt. Je kunt hem bijvoorbeeld (tijdelijk) op een plaats ophangen waar je vaak langs loopt. Of print een miniversie voor in je portemonnee.

Dit om (nog) scherper voor ogen te krijgen wat jij aan kracht en kwaliteit te bieden hebt en dit te verbinden aan de focus die van je verlangens en wensen uitgaat.

zaterdag 26 januari 2013

In volle vaart: een oefening in wendbaarheid

                                                                                                                         Getty images

Nou, het nieuwe jaar is in volle vaart begonnen! In drie weken tijd heeft de kosmos mijn plannen om open te staan voor wat zou komen (zie hier) zonder twijfel gehoord. Met als resultaat dat ik zowel verrast werd als uitgenodigd werd om een behoorlijke portie flexibiliteit aan de dag te leggen.

Oefenmateriaal
Het begin van het jaar hadden we nog het verrassende vooruitzicht van gezinsuitbreiding. Natuurlijk werden er meteen plannen gemaakt (een vroege vakantie, pas op de plaats qua werkwensen), die we na een eerste echo alweer terzijde konden schuiven. En twee weken later had ik de OK van het plaatselijke ziekenhuis van binnen gezien, mijn eerste ervaring met een ruggeprik opgedaan (bizar!) en was ik ineens twee nevenbanen rijker! Dit laatste door twee alerte en attente collega's die me de bijbehorende vacatures op een presenteerblaadje aanrijkten. De sollicitatiebrieven waren natuurlijk wel van mijn hand en ik sloeg me kranig door de gesprekken heen, maar toch: zonder deze heren was het nooit zover gekomen. Ik ging dus in een kleine drie weken tijd van het perspectief van bolle buik en focus op mijn eigen kleine kring naar een forse stap buiten mijn comfort zone op werkgebied. Hoe dan ook: voldoende oefenmateriaal om wendbaarheid te tonen, dacht ik zo.

Overgave
Het lukte me, al zeg ik het zelf, boven verwachting. Ik daagde mezelf uit om het leven echt te laten komen zoals het komt en kon me er wonderwel aan overgeven. Niet in de laatste plaats door alle liefdevolle steun uit mijn omgeving. Ten eerste was er het aanvaarden van de teleurstelling. De vernieuwing die daarna zijn intrede deed, voelt als een fantastisch kado van het leven. En het is echt waar: door donker te ervaren, is licht alleen maar mooier!

Dankbaarheid
Natuurlijk ben ik moe van het mentaal switchen, geeft de weegschaal een paar kilo minder aan en kan ik verrassing, teleurstelling, nieuwe kansen en het inkoppen daarvan nauwelijks bijbenen. De hoogste tijd dus om alles even te laten bezinken. In de vorm van een relaxed weekend, genietend van een ochtendje uitslapen dank zij opa en oma die onze jongens een logeerpartijtje aanboden, van tijd voor een lekker glaasje wijn en door mezelf even extra te beseffen wat een mazzelaar ik ben met zulke mooie leerervaringen!

zondag 20 januari 2013

Energie in beweging

                                                                                                          Getty images

E = mc^2 \,

Herken je hem? Deze waarschijnlijk beroemdste natuurkundige formule die de equivalentie van massa en energie weergeeft? Met als E de totale energie, m de rustmassa in kilogram en c de constante lichtsnelheid in meter per seconde.

Hoe zeer ik mijn best ook doe, nog altijd lukt het me niet om de relativiteitstheorie van Albert Einstein uit 1905 echt te doorgronden. Ik houd me bij het verkennen van het begrip "energie" dan ook verre van de natuurkundige invalshoek. Energie heeft ook betrekking op lichaam, geest en gevoel en beslaat fysieke energie of vitaliteit, gedachten en emoties. Daarover vandaag meer.

Stromende energie voor stabiliteit
Om goed in je vel te zitten, is het van belang dat je energie vrij door je lichaam, geest en emoties stroomt. In die staat zijn we het meest ontspannen en gelukkig. William Bloom brengt geluk met souplesse in verband en ziet dit als een vloeibaar en elastisch energieveld. Als je in deze staat geconfronteerd wordt met iets wat je niet plezierig vindt of waar je het niet mee eens bent, val je niet stil en houdt je je energie in beweging. Je bent dan in staat om stevig met beide voeten op de grond te blijven, gelijkmatig te blijven ademen en soepel je volgende stap te bepalen. Je energietrilling blijft dan positief en welwillend. Daar zou ik wel voor willen tekenen.

Invloed op onze energievoorraad
Deze "energie in bredere zin" kan echter opraken, terwijl de wetenschappelijke energie alleen omgezet kan worden in energie van een andere soort, zo lees ik op wikipedia. Toch zou het mooi zijn als we gericht invloed op onze energievoorraad kunnen uitoefenen. Ik hoef niet lang te graven om uit te komen bij de menselijke wil als component van handelen en geestelijke energie (met als symbool "psy"). Door onze wil gericht aan te spreken en focus aan te brengen, kunnen we dus invloed uitoefenen op onze geestelijke energievoorraad. In mijn blog flowtime lees je er meer over.

En wanneer ik een uitbreiding op de relativiteitstheorie van Einstein tegenkom in de vorm van 'E=mc²=Psy' , weet ik zeker dat de cirkel weer rond is!

zondag 13 januari 2013

Emotiegym

                                                                                                                           Getty images

Na mijn stukje over mentale en gedragsmatige wendbaarheid van vorige week, staat deze in het teken van emotionele wendbaarheid. Maar wat is dat eigenlijk?

Ontdekken
Waar het bij het trainen van wendbaarheid van de geest gaat om het bewust in beweging houden van je Ideeën en houding en het doorbreken van vaste routines, gaat het bij wendbaarheid in emoties om het bewust leren kennen en ervaren van je emoties. Dit onder het mom van dat dat wat je kent, je  minder snel kan overvallen en overrompelen. Mooi meegenomen als uitgangspunt voor een evenwichtig bestaan.

Erkennen
Ben jij je bewust van het hele scala aan emoties dat zich in jouw binnenwereld afspeelt? Ben je bekend met zowel je positieve emoties als verwondering, blijdschap, liefde en trots als met doorgaans negatievere als jaloezie, wrok, boosheid en angst? En als je dat al bent, is het okee voor je dat al deze emoties er zijn? Pas als je ze, en daarmee jezelf, volledig erkent en ervaart, leg je de basis voor een vrij en gelukkig bestaan en oprechte relaties met je omgeving. Want zeg nou zelf: hoe kun je verwachten dat een ander jou accepteert als je dat zelf niet doet?  

Spreekt dit je aan? Ga er dan eens voor zitten en verken jouw boeiende binnenwereld. Afhankelijk van de mate waarin jij contact hebt met je gevoel, kan dit je meer of minder moeite kosten. Dat het uiteindelijk de moeite waard is, staat voorop. Tenminste als je ervoor kiest om jouw leven te willen leven.

Smaak te pakken?
Ben je lekker bezig met je ontdekkingstocht door emotieland, dan kan je zelfs nog een stapje verder gaan met je emotionele rek- en strekoefeningen, zo las ik laatst in "Bescherm jezelf" van WIlliam Bloom. Je kan proberen eens bewust andere emoties op te zoeken dan die je al goed kent. Het terrein van kunst en cultuur biedt hier uitgelezen mogelijkheden voor. Lees bijvoorbeeld eens een keer een heel ander type boek dan dat je normaal doet, bezoek eens een dans- of toneelvoorstelling of luister naar voor jou nieuwe muziek. Als je je er met al je aandacht op richt, is de kans groot dat je je emotionele ervaring en begrip danig vergroot. Met alle voordelen van dien: je zal, geconfronteerd met onverwachte, emotioneel geladen omstandigheden, nog minder verrast worden, gemakkelijker afstand houden en vanuit je kracht kunnen handelen.  

Klinkt goed als je het mij vraagt, ik ga de proef binnenkort eens op de som nemen!


maandag 7 januari 2013

Weg routine, welkom vrij mens!

                                                                                                               Getty images

Routine: aan de ene kant is het heerlijk om niet overal over te hoeven nadenken en taken op de automatische piloot te kunnen doen...

Voordeel en nadeel
Weten waar je aan toe bent en de controle hebben en houden levert rust en vaak een gevoel van zekerheid op. Dat is precies waarom we er vaak aan willen vasthouden. 
Anderzijds werkt vasthouden aan het bekende ook beperkend. Een vast stramien, waarin weinig ruimte is voor flexibiliteit, openheid voor andere handelswijzen of een ander perspectief, ligt op de loer. 

Experimentje
Ik wil je uitnodigen om deze week bewust je gewoontes te doorbreken, bijvoorbeeld elke dag één. Doe iets eens op een andere manier, draai de volgorde van je werkzaamheden om, eet iets anders dan je gewend bent, neem een keer het eerste (of het laaste) het woord in een overleg of spreek een onbekende aan. Je zult verrast zijn door de energie die afwisseling oplevert. 

Word een vrijer mens
Als je merkt dat je –ook of misschien juist door iets anders te doen- plezier ervaart en succes oogst, zal je steeds gemakkelijker de controle durven loslaten en vertrouwen krijgen in het feit dat er meerdere wegen naar Rome leiden. En dat maakt je een vrijer mens met minder afhankelijkheid van externe omstandigheden of gebeurtenissen. Klinkt niet gek toch?